söndag 28 februari 2010

En känsla av vår

I början på veckan var den råkallt, minusgrader, massor av nyfallen snö och rimfrost. Vintern har varit oerhört länge här i Skåneland, snön har legat två månader utan uppehåll. Jag som i vanliga fall älskar vinter och kyla börjar faktiskt länga efter våren, och katterna håller på att bli tossiga av längtan efter sina 17 extra balkongkvadrat som varit avstängda hela vintern.
Men för ett par dagar sedan började det hända något. Termometern kämpade sig upp över nollstrecket flera timmar varje dag, och nu har det inte varit frost på flera dygn. I skrivande stund har vi sex plusgrader här vid huset, och de nyss så vita fälten är nu grönfläckiga. Det rasar snö från taken och de enorma snöhögarna som plogbilarna byggt upp sjunker ihop timme för timme.
Solen strålar från en himmel klarare blå än vi sett på mycket länge och det tjocka lager snö som bäddat in balkongen sen före jul har helt töat bort. För en liten stund sedan kunde vi öppna dörren och låta en modig Tindra ta en första premiärpromenad där ute. Fästmannen inspekterade våra båda blåbärsbuskar och till vår stora glädje har de båda överlevt vintern, och är dessutom översållade med knoppar!
Jag har tjugo tulpaner i en vas på köksbordet och en kruka små narcisser på bänken redo att flytta ut i friska luften. Det rinner smältvatten på trottoarerna och fåglarna stämmer upp i allt längre arior. Jag tror baske mej att det äntligen, äntligen har blivit vår!

/ Thérèse (som skrev det här inlägget för fyra timmar sen då solen fortfarande lyste - sen kraschade internet och solen gick och gömde sej. Men hoppet om vår består ...)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: