måndag 17 oktober 2011

Havregrynsgröt

Havregrynsgröt. Denna så hatade, älskade, nyttiga, tapetklistriga, billiga, gräsliga, mättande, avskyvärda, underbara frukost. Som barn åt jag havregrynsgröt varje morgon, men lärde mig snabbt i skolan att havregrynsgröt (tillsammans med bruna bönor, blodpudding och ärtsoppa) var mat man egentligen inte fick tycka om. För det var ju töntigt

Jag åkte på konfirmationsläger och tillbringade tolv dagar i de Värmländska skogarna där vi bar all mat och packning på våra ryggar och sov under bar himmel. Varje morgon åt vi havregrynsgröt kokad på sjövatten till frukost, med pulvermjölk och sirap till. Sen reste jag hem och slutade äta havregrynsgröt. Nu i somras tittade jag på ett av mina favoritprogram, Det goda livet, där Hugh delade med sig av två tips till havregrynsgröten. De var så himla fiffiga att jag måste dela dem också här:
Knep nummer ett är att i stället för att koka gröten på enbart vatten och havreflingor, byta ut hälften av vattnet mot mjölk. För en portion ska jag, med de flingor jag har, ta 1 dl havregryn och 2,5 dl vatten. Jag tar 1 dl gryn,  1 dryg deciliter vatten och 1 dryg deciliter mjölk. 
Knep nummer två är att, när du hällt upp mjölk, vatten, gryn och en gnutta salt i kastrullen, inte slå på värmen direkt. I stället låter du flingorna ligga och svälla i vätskan i tio minuter, en kvart. Sen sätter du på plattan och kokar gröten långsamt till önskad konsistens. 
Jag tycker det här ger en helt annan gröt än den tapetklisterliknande havregrynsgröten jag åt som barn. Den här gröten är mjuk, len och väldigt, väldigt god!

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Annas gröna kök sa...

Alltid lika kul med tips på hur man kan förbättra/variera havregrynsgröten :) Tack, tack!

Thérèse Eriksson sa...

Annas gröna kök: Tack själv för din kommentar! Tittade in på din blogg och fastnade direkt. Återkommer framöver!

Becca sa...

Min syster var mycket glad när hon kommit på knepet med farmors havregrynsgröt. Farmor kokar i mjölk och det blir världens godaste gröt.

Själv brukar jag stoppa i diverse allt möjligt för att piffa upp den lite. Äpple, mandel, linfrön, russin eller vad som nu råkar finnas i skåpen.

Thérèse Eriksson sa...

Becca: När jag var yngre kokade jag ofta gröten med russin, men har faktiskt inte tänkt på det på många år. Måste prövas igen, tack för 'påminnelsen'!