onsdag 26 januari 2011

Dagens goda

Bild lånad från Skellefteå kommun
Dagens goda nyhet står förvånansvärt nog Lokaltidningen Lund för. De skriver att alla Lundabor, inte bara villaägare, snart kommer att ha möjlighet att sopsortera matavfall! Ett par bostadsområden inom det kommunala bostadsföretaget LKF har fungerat som pilotområde, med gott utfall. Under 2011 och en bit in på 2012 ska nya kärl, avsedda för återvinning av matavfall, distribueras till samtliga kommunens hushåll. Matavfallet används sedan av Lunds kommun för att göra biogas och biogödsel.

Jag och min man bor hos LKF och har redan idag väldigt goda möjligheter att återvinna, något vi ser som en stor fördel med vår hyresvärd! Femtio meter från vår ytterdörr finns möjlighet för oss att slänga och sortera tidningar, kartong, färgat- och ofärgat glas, hård- och mjuk plast, metall, batterier, lysrör och så klart vanliga hushållssopor. Det enda vi verkligen saknat är möjligheten att också sortera just matavfall. Inte så konstigt kanske, med tanke på att matrester står för mellan 30 och 40 procent av hushållsavfallet, enligt Lena Wallin på Lunds renhållningsverk*. Vi har hittills haft en liten minikompost på balkongen där vi slängt ogräs och liknande från odlingarna, men då och då har vi också fuskat och slängt exempelvis potatisskal eftersom behållaren i alla fall är sluten (men egentligen måste behållaren vara "skadedjurssäker och isolerad" och komposteringen anmäld till kommunen). Därför känns det underbart att möjligheten att sopsortera matavfall snart kommer bli verklighet - ju förr desto bättre!

/ Thérèse
* Intervju i Lokaltidningen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Dorota sa...

Det är jättebra! Jag hade en riktig sopsortering när jag bodde i Karlskrona, även för matrester. Det saknar jag i Lund. Här har vi bara kartong och glas. Det är hjärtskärande att behöva slänga allt i en och samma soppåse efter att man sopsorterat i flera år.

Becca sa...

Vi har inte kompost, men det finns utställda komposter på våren och hösten där bovärdarna slänger gräsklipp och dylikt. Där har jag fått tillstånd att slänga gammal jord från balkongodlingarna. För jord och vissnade tomatplantor känns väldigt onödigt att slänga i vanliga soporna.

Emelie sa...

Jag önskar att Linköping/stångåstaden också kunde ta sitt förnuft till fånga. Det mesta går ju att sortera här, och det gör jag så gott jag kan men matavfallet är bara att slänga i soptunnan *ogillar*. Till och med i den nedgångna förorten Hjällbo, där jag bodde då jag var bosatt i Göteborg hade kompostering. (även om jag ärligt talat inte brydde mig så mycket just då. Men härligt för er att få kompostera :)