måndag 31 januari 2011

Möbelpyssel, del I

För åtta, tio år sedan fick jag ett bord med fyra stolar av min mamma, som hon i sin tur fått av en vän, som hon i sin tur... ja, ni förstår. Det var ett matbord med plats för fyra och med en extra klaff som gör bordet rymligt och fint. Bordsskivan var klarlackad furu, benen var vitmålade och stolarna - som egentligen inte hörde till bordet - vitmålade om än lite avskadva. Som den fattiga gymnasist jag var tog jag självklart emot möblemanget med öppna armar, och även om både bordet och stolarna hade mått bra av en rejäl ansiktslyftning blev den inte gjord. Det var först förra sommaren som jag och mannen gav oss i kast med bordsskivan, ett projekt som kom att bli en riktigt svettig historia. Jag ville ha ett vitlaserat bord, vilket innebar att den hårt lackerade bordsskivan behövde slipas ner ordentligt, för att sedan vitmålas och lackas på nyt. Vi äger ingen slipmaskin och jag tänkte i mitt stilla sinne att två kvadratmeter bordskiva - det kan väl inte vara någon match? Jag ångrade mig bittert efter en halvtimme, men tre dagar och åtskilliga svordommar, handblåsor och ömmande knän senare var bordet faktiskt renslipat. Och vitmålat. Och lackat. Och riktigt, riktigt snyggt! 
Före och efter slipning men utan färg och lack
Så här ser det ut idag, vitmålat och lackat med en övervintrad amaryllis som prydnad
Nu har det gått ett och ett halvt år sedan bordet blev åtgärdat, och vi har äntligen givit oss i kast med stolarna. Till de fyra stolarna jag fick tillsammans med bordet har maken sytt nya stolsdynor, och de två extrastolarna  som maken köpt på loppis är jag i full färd med att klä om i samma tyg som de nya dynorna. Med lite tur kommer bilder senare idag!

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Therese (Engelbrekt) sa...

Tänkte passa på att fråga någon som också är begränsad till balkongen. Hur får ni tag på odlingskärl? Tycker att lite större odlingskärl är så fasligt dyra och på second hand hittar jag oftast bara mindre krukor. Tacksam för tips!

Thérèse sa...

Therese: Större kärl är fasligt dyra, och vi har haft tur med de vi köpt. Förra våren var i på Rusta tror jag, och köpte fyra urnor för halva priset styck, omkring en hundring per kärl. Här i Lund har vi också en lågprisbutik (lite liknande Tiimari)där jag köpt tre låga, vida kärl i plåt för trettio kronor eller nåt sånt. Sen odlar jag mycket i tiolitershinkar, går att hitta på lågprisvarihus för en tio styck. De är perfekta till exempelvis tomatplantor. Tja, så ungefär :-)

Isabel sa...

Tips, tips! Nästa gång ni ska slipa något så kan ni åka till Bauhaus och hyra en maskin. Det finns ett hyrställe här i Lund har jag hört, vet tyvärr inte vad det heter eller ligger. Vi hyrde en tapetångare i ett dygn för 200 pix häromveckan, överkomligt och mycket bra grej!

Thérèse sa...

Isabel: Wow, tack för tipset! Superbra juh!