torsdag 27 januari 2011

En början

Fram till för ungefär tre år sedan köpte jag så mycket ekologisk och KRAV-märkt mat som möjligt. Allt från frukt och grönt, till mejeriprodukter, socker, kaffe och mjöl. Sen inträffade två saker under kort tid, som mer eller mindre omöjliggjorde för mig att fortsätta handla så mycket ekologiskt. Dels konstaterades att jag var  laktosintolerant, och dels började jag studera. Tack och lov finns det ett rikt utbud av laktosfria mejeriprodukter, men priset är högt (en liter mjölk kostar i snitt 19 kronor) och för tre år sedan fanns så vitt jag minns inte en enda produkt som både var laktosfri och ekologisk. Tyvärr innebar kombinationen av den ökade kostnaden för laktosfria produkter och den sänkta månadsinkomsten att jag inte längre hade råd att köpa ekologiskt i den utsträckningen jag önskat. 

Som jag skrivit tidigare har jag länge haft ett stort odlingsintresse, men frånsett lite örter och sallat hade det främst handlat om blommor och växter. Men tanken på att återigen äta mat som innehöll tillsatser, gifter och allehanda ämnen som jag ogärna ville sätta i mig, väckte längtan att börja odla själv. 

Under ett par månader förra sommaren köpte vi varken lök eller tomat - vi plockade dem direkt från balkongen. Samma sak med morötter, de vi själva åt kom från balkongen, men de hunden (!) äter fick vi köpa i mataffären för att det skulle räcka till. Flera middagar kunde vi äta egenodlad potatis, och blåbärsbuskarna gav oss ett par mumsiga efterrätter. Så sent som i eftermiddags när jag lagade middag plockade jag fram basilika och hemkokt tomatsås ur frysen, och i går använde jag både fryst gräslök och basilika samt torkad timjan - allt som vi odlat själva. Med fjolårets odlingar i minne - vad som var framgångsrikt och vad som var mindre lyckat - planerar jag nu årets odlingar. Även om självhushåll ligger mycket långt bort i tiden, är känslan av att äta mat man odlat själv oerhört tillfredsställande. För att inte tala om hur mycket godare det är!
Spiralmorötter från 2009 - så kan det gå när man slarvar med att gallra!
/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anna Å sa...

Thérèse!!! Vad roligt att du skapat en ny blogg. Jag ser fram emot en härligt grön och kreativ fortsättning, spännade!
Kram!

Thérèse sa...

Anna Å: Vad glad jag blir för din kommentar - välkommen hit! Och kram, så klart!