fredag 13 maj 2011

Oknådat bröd för latmajan

Igår hittade jag ett recept på ett fantastisk gott bröd med minimal arbetsinsats och få ingredienser. Receptet kommer från boken Annas mat av Anna Bergenström. Jag har den äldre versionen som inte längre finns till salu, men sannolikt finns receptet med även i den nya upplagan av boken. Du rör bara ihop degen, låter den jäsa en eller ett par timmar, och häller sedan ut den i en långpanna och skjutsar in i ugnen. Föredömligt enkelt och tar totalt max en kvart i anspråk i arbetstid.

Ingredienser:
25 g jäst (½ paket)
1 tsk salt *
(1 msk honung *)
4 dl fingervarmt vatten
8 dl vetemjöl * 
(1 dl solrosfrön) *
(1 tsk stött anis eller fänkål)

Gör så här:
Smula ner jästen i en degskål och strö över salt och gärna också honung. Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll sedan i allt vetemjöl, blandat med solrosfrön och anis eller fänkål om du vill ha det. Rör ihop degen (som blir ganska lös) med trägaffel och täck skålen med en handduk. Låt jäsa på dragfri plats 1-2 timmar.

Smörj en bakplåt, eller täck med bakplåtspapper och tippa ut den jästa degen direkt på plåten – utan att knåda! Värm ugnen till 250 grader och låt degen fortsätta jäsa under tiden, ungefär 20 minuter.

Grädda sedan brödet mitt i ugnen i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och låt brödet grädda ytterligare 40-45 minuter. Låt det färdiga brödet svalna på ett galler, luftigt täckt med en handduk. Klart!

* ekologiskt alternativ finns

/Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: