tisdag 19 juli 2011

Ananaskaka

En av mina absoluta favoritkakor är en som en bjöd på till ett styrelsemöte för ett antal år sedan. Det är en mycket sympatisk kaka som både kräver få ingredienser, som är exemplariskt enkel att tillreda och som dessutom är ätklar på mindre än en timme. Receptet finns i en rad utförande på internet, men så här brukar jag göra.

Du behöver:
150 g Smör; smält * (flytande margarin funkar ypperligt för latmajan)
3 dl Vetemjöl *
1 dl Socker *
1 tsk Bakpulver
1/2 tsk Vaniljsocker *

Fyllning:
2 dl Cremé fraiché *
1/2 dl Socker *
1 Ägg *
3 tsk Vaniljsocker *
300 g Krossad ananas; avrunnen (eller en "större" burk, det är inte så noga)

Gör så här:
Smält smöret och rör ner mjöl, bakpulver, socker och vaniljsocker. Röran blir mjuk och degliknande. Häll den i en pajform och pressa den som ett vanligt pajskal. Häll den krossade ananasen i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Rör sedan ihop cremé fraiché, socker, ägg, vaniljsocker och krossad ananas och häll ovanpå pajbotten. Grädda i 200° varm ugn i cirka 25 minuter. Låt svalna något innan servering. Till kakan är det gott med antingen en klick lättvispad grädde eller lite vaniljglass. 

* ekologiskt alternativ finns

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Sofia Åkerman sa...

Oooh, det var jag som bjöd på den! Den är verkligen helt enormt god, och dessutom är det inte ofta jag kan inspirera med bakning eller matlagning :o)

Thérèse sa...

Sofia: Visst var det du som bjöd på den! Inhuldad i en lång harang av ursäkter om att du minsan inte kan baka eller laga mat - fullkomligt i onödan! Den kakan har blivit en storfavorit, så tack för tipset!

Frida sa...

Nu blev jag ju baksugen! Får bli efterrätten idag :) Tack storasyster och Sofia :) Kramar