lördag 9 juli 2011

Blåbärsdröm

Jag älskar Skåne, det gör jag verkligen. Men det finns ett par saker som så här års är fruktansvärt frustrerande. Det första stavas blåbär, det andra kantareller och det tredje lingon. Fantastiska naturgåvor som jag tidigare varit bortskämd med att ha kring husknuten, men som jag här i landets sydvästraste hörn får jaga efter med ljus och lykta. I ärlighetens namn är det faktiskt först i dag, när jag bott i Lund i nästan tre år, som jag plockat mina första blåbär. Inte i själva Lund så klart, hur skulle det se ut? Nej, men vi körde till Dalby, parkerade vid Skryllegården, promenerade en kilometer och klättrade genom en fårhage - och där stod blåbärsriset tätt! Uppenbarligen är det ett tragiskt dåligt blåbärsår i år, men med nit och slit plockade vi nog ihop en liter innan vi erkände oss besegrade av den gassande solen. Bären växte glest och man fick leta ordentligt efter de som är större än intorkade svartpepparkorn, men de fanns där. Efter tre år utan ett endaste blåbär, var det underbart att fylla burken.

Vi plockade dessutom med oss lite vildhallon hem som växte längs vägen, så nu är mest bara frågan vad vi ska göra med bären. Blåbärspaj? Blåbärssylt? Liten paj och lite sylt? Hallon- och rabarberpaj (vi har rabarber från landet i frysen). Ja, alternativen är flera, men tills vidare njuter jag av glädjen att äntligen ha hittat en blåbärsdröm. Kantarellerna lyser ännu med sin frånvaro, och lingonen likaså. Men så länge njuter jag av bilden på kantareller som Fröken Grön publicerade tidigare ikväll. Det ser så underbart ut att jag överväger att övertala maken att köra till blekinge i morgon, bara för att jag vet att det i vår skog där finns gott om gyllene svampar.

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hjälpes, kom hit för sjutton gubbar :) Här finns det ett överflöd av blåbär, vi var ute och plockade och ja på en halvtimme, sprang min kantarellälskande pappa runt och fick ihop 2 bärpåsar med kantareller. Jag och mamma ägnade tiden åt blåbären och fick ihop 3 liter på 1-2 timmar och vi ska ut igen. Så kör ni genom Sverige, ge Västra götaland en tanke för det är tydligen bra här ;)

Thérèse sa...

TrisselTrassel: Haha, ja det låter ju verkligen som att en tur till Vä Götaland vore fruktsam. Dock är det liiite långt att köra "bara" för att plocka blåbär, det får nog till och med jag erkänna ;-)