På landet, med famnen full av frukt och äppelträd bakom ryggen |
Apropå äpplen och sånt man kan göra även med djupfrysta dito: Häromdagen gjorde jag en enkel men mycket god äppelkräm:
Du behöver:
5 stora äpplen, skalade och tärnade (ca 500 g) *
5 dl vatten
1,5 dl strösocker *
1 kanelstång
2 msk potatismjöl *
Gör så här:
Koka upp vattnet och strösockret under tiden som du skalar, kärnar ur och tärnar äpplena. När vattnet kokat upp lägger du i äppelbitarna och kanelstången och kokar dem några minuter. När de mjuknat - men fortfarande har lite tuggmotstånd - lyfter du upp hälften eller en tredjedel av äppelbitarna och lägger i en skål. En hålslev är ett utmärkt redskap för denna övning.
Låt sedan resten av äppelbitarna koka så mjuka att du kan vispa krämen slät. Tag då av kastrullen från plattan och rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Vispa sedan ner redningen i krämen och rör ordentligt för att undvika läskiga geléklumpar som potatismjölet annars bildar.
Ge krämen ett hastigt uppkok och ställ sedan att svalna. Servera med mjöl (och malen kanel om man liksom jag är tokig i kanel) och njut!
Vad gör du med höstens äppelskörd?
/ Thérèse
2 kommentarer:
Om jag hade plockat några äpplen så hade det garanterat blivit smulpaj av dem!
Hanna: Smulpaj är en riktig höjdare. Bakade en tidigare ikväll faktiskt, min syster var här på middag och vi rundade av den med paj och vaniljsås. Svårslaget, om jag får säga det själv ;-)
Skicka en kommentar