torsdag 2 juni 2011

Enkel vegetarisk lasagne

Det här receptet fick jag av en gymnasiekompis för snart tio år sedan, även om några modifieringar i det har smugit sig in genom åren. Vi var ett stort gäng kompisar som alla käkade mer eller mindre vegetarisk kost. När vi träffades för att äta tillsammans innebar det att laga mat till åtta, tio personer. Den här lasagnen lagade vi flera gånger, då den är mycket tacksam att bara dubbla eller tredubbla och tillaga i en långpanna i stället för en gratängform. Receptet nedan räcker till fyra personer ungefär.

Tomatsås
2 burkar krossade tomater *
2 gula lökar *
2 vitlöksklyftor *
1 grönsaksbuljongtärning *
ev. 5 medelstora chaminjoner (färska är godast, men även konserverade går fint) *
svartpeppar *
salt
färsk basilika *

Oströra
500 g keso *
ca 3 dl riven ost *

Grovhacka den gula löken och pressa vitlöken. Koka tomatsåsen med lök och buljong i en kvart. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt stekta champinjoner. Under tiden som tomatsåsen kokar, riv osten och blanda med keson. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås och oströra i en ugnsfast form. Strö över färsk basilika på varje lager med tomatsås. Lägg ett lager lasagneplattor i botten så suger de upp överflödig vätska och lasagnen blir mindre rinnig. Grädda mitt i ugnen på 250 grader, ca 20 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka. Njut!

* ekologiskt alternativ finns

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Johanna sa...

Thanks! Detta ska jag verkligen lägga in i min receptbank. Perfekt matlådemat :)

Thérèse Eriksson sa...

Johanna: Ja, den funkar verkligen jättebra till matlådor. En av de få rätter som smakar i princip lika dant efter att ha varit både fryst och tinad. Me like :-)

Karin - Trattoria sa...

mmm så gott!