torsdag 9 juni 2011

Basilikaskörd

Ni vet den där basilikan jag planterade om för en dryg månad sedan? Nu är kärlet alldeles överfullt av ståtliga basilikastänglar och var gång jag öppnar fönstret fylls rummet av den karaktäristiska doften av basilika. Idag såg jag att en av alla stänglarna höll på att gå i blom, så jag plockade raskt fram en sax och en liten plastbytta. Som snart fick bytas mot en större. Nu har jag två liter nyskördad basilika i frysen, och odlingen på balkongen ser fortfarande i princip orörd ut.

Det enda jag gör är att klippa av bladen ett och ett, och lägger dem luftigt i en plastlåda som jag ställer rakt in i frysen. Inga krusiduller alls, och bladen håller sig fint i många månader. Vi använde upp den sista av fjolårets frysta basilika i mars någon gång, och jag hade inga invändningar mot smaken. Vi kommer inte att behöva köpa basilika förrän det är dags att sätta ut en ny omgång nästa vår. Ekologisk basilika hela vinterhalvåret - ja tack!

/ Thérèse

3 kommentarer:

Anonym sa...

Får jag fråga varför man måste skörda innan de får blommor? Vet du det? Jag har hört det om andra saker också, tex rabarber, men jag har aldrig förstått varför?

Tack på förhand :)

Thérèse sa...

Anonym: Jag har faktiskt inget universalsvar på varför man ska skörda innan blomning, jag bara gör det ;-) Men jag vet att tex. rabarber blir ofta väldigt träiga och trista i smaken efter att de gått i blom, och det samma gäller för basilikan. Många örter blir lite beska och bittra i smaken efter blomning, och själva blomstjälkarna blir grövre och trådigare.

Om någon annan har ett bättre svar tar jag tacksamt emot det! :)

Anonym sa...

Hehe kul att alla bara går runt och gör det utan att veta varför :P Tack ändå.. En dag kanske vi får svar :)