onsdag 29 juni 2011

Fläderblomssaft

Att jag trivs i köket kommer väl knappast som någon överraskning för någon. Sommaren är en fantastisk tid att vara kreativ i köksregionerna, i takt med att allt ätbart mognar ute i naturen. Jag är inte uppvuxen med hemkokt saft och sylt, men i mina sena tonår började jag själv experimentera med saftsilar, bärvaggor och pektin. Snart insåg jag att det ju var otroligt roligt, för att inte tala om hur mycket godare allting blev när man kokade det själv!

Något av det enklaste, och kanske också godaste, som naturen bjuder så här års är fläder. Tacksamt nog är fläderblomssaft gissningsvis den absolut enklaste saften att tillreda - en riktig latmorshistoria!

Du behöver:
30-40 klasar fläderblom
2 liter vatten
2 kg socker *
2-3 citroner med skal *
50 g citronsyra
(ev. 2 kryddmått natriumbensoat för konserverande effekt)

Rensa klasarna från eventuella animalier, skölj dem i kallt vatten och lägg dem i en stor skål som tål hett vatten. Skrubba citronerna och skiva dem fint - använd med fördel ekologiska citroner så undviker du de värsta gifterna som sitter i skalet. Lägg citronskivorna i samma skål som fläderblomsklasarna. Koka under tiden upp vattnet och rör ner sockret. Häll den heta sockerlagen över fläderblommorna och citronskivorna, och rör ner till sist ner citronsyran. Låt saften stå och dra i tre till fem dygn och rör om i skålen ett par gånger om dagen. Det finns olika åsikter om hur saften bör förvaras undertiden som den drar - jag ställer den svalt om jag kan, eller i kylskåp. När saften dragit klart (smaka av den för att veta!) häller du den genom en saftsil och slår på väl rengjorda flaskor eller burkar. Har du ingen saftsil finns det att köpa för en hundralapp i välsorterade mataffärer och butiker som säljer husgeråd. Har du tur kan du dessutom hitta en begagnad. Saften förvaras bäst i frysen eftersom hållbarheten för fläderblomssaft är relativt kort.

* ekologiskt alternativ finns
/Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Becca sa...

Och det är sagolikt gott!

Vår affär hade dock slut på citronsyra, så vi använde askorbinsyra istället. C-vitamin som c-vitamin tänkte vi... men nu har vi fått pressa citroner och hälla i saften för att den skulle gå att dricka.

ninja sa...

nom nom!

drack hemmagjord flädersaft igår på rehab, finns inget sommrigare och att spä den med kolsyrat vatten är underbart det med :D

Thérèse sa...

Becca: Visst är det! Trist att det inte blev bra, men tack för att du delger det - då kan vi andra undvika samma tabbe, för visst var det en god idé!

ninja: nom nom indeed! Att blanda med kolsyrat vatten lät riktigt läskande, det måste testas!