onsdag 27 april 2011

Basilika

Vi använder ofta och gärna färsk basilika i vår matlagning, men att köpa de där små ekologiska krukorna för arton kronor i mataffären varenda gång blir raskt ganska dyrt, och känns inte heller särskilt ekologiskt i förlängningen. Förra våren såg maken ett danskt trädgårdsprogram (en kvinna som bor med sin familj på en gård, lite som "Det goda livet" men i dansk tappning, någon som minns vad det heter?), och vi har sedan dess minskat vår basilikakonsumtion avsevärt. Det mycket simpla, men mycket effektiva knepet, är att dela sin lilla basilikaplanta i många, många små. När man köper örter i mataffären är de planterade oerhört trångt i små krukor för att se fylliga ut när de levereras till kunden. Tyvärr kan inte plantan överleva i det skicket särskilt länge, rötterna står för tätt och plantan självdör.

För att ordna med basilika för resten av sommaren behöver du 1 liten kruka basilika från mataffären (tex. ICA's I love Eco eller Coops Änglamark), en stor urna eller många vanliga krukor, jord och en planteringsspade. Din köpta planta delar du sedan i åtta-tolv småplantor, lite beroende på hur stor ursprungsplantan är. Varje ny planta ska bara bestå av några få stjälkar. Plantera varje ny liten planta antingen i en vanlig kruka, tio till femton centimeter i diameter, eller samplantera alla småplantor i en vid urna. Vattna - klart! Skörda basilika kontinuerligt så växer den bättre och utvecklar fler blad. Den basilika vi inte kan använda lägger vi i en stor plastlåda i frysen och plockar fram under vinterhalvåret. 

Jag delade min basilika i tolv småplantor ...

... och idag, sex dagar senare, ser det ut så här.

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Becca sa...

Smart!
Detta ska prövas när jag kommer hem igen efter lovet.

Jag har faktiskt lyckats övervintra gräslök som jag köpte i mataffären förra året. Den var mycket tåligare än jag ens vågat hoppas på...

Thérèse sa...

Becca: Ja, testa det, jag kan verkligen rekommendera det!
Vad kul att du lyckats övervintra gräslöken, allt som man lyckas hålla liv i och ändå få någon avkastning av är ju liksom en vinst! :)

Sigrid sa...

Vilken trevlig blogg! Jag gillar också basilika och brukar försöka odla varje sommar. Har brukat fröså men i år blev det "slapp-metoden" som beskrivs här. Det känns lyxigt att verkligen kunna slösa med den här delikata grönskan:)