onsdag 20 april 2011

Ost- och basilikahjärtan

Påsken nalkas och för många av oss betyder det mycket mat och godis. Ibland tycker jag nästan att dessa stora högtider drunknar i buffébord och matorgier, och särskilt till påsken kan jag sakna det spartanska levernet i Taizé. Där är det påsken som står i centrum - inte maten. Men eftersom det nu inte finns någon Taizéresa inplanerad blir det traditionellt påskfirande tillsammans med familjen, och det går ju inte av för hackor det heller! 

I ett försök att hämma den sockerkoma jag brukar drabbas av efter några dagars firande tänkte jag i påsk baka en omgång ost- och basilikahjärtan. De blir som små kex med lite sälta, men med mycket mer smak än  vanliga släta salta kex. Jag tycker de får en bra storlek om man stansar ut dem med det minsta pepparkaksmåttet, så de blir ca 2-3 cm höga. Maken och jag blev så förtjusta i dessa små ost- och basilikahjärtan att vi bakade dem till vårt bröllop. Receptet kommer ursprungligen från tidningen Allt om mat och men har cirkulerat i bloggosfären så det är möjligt att det är lätt modifierat. De är fantastiskt enkla att baka - och gudomligt god att äta! Särskilt bra funkar de till ett mousserande vin, men det får erkännas att vi mumsat dem både till vanligt vin och till kvällstéet också. Ett så gott kex behöver inget lyftande sällskap. 

Ost- och basilikahjärtan (ca 80 små hjärtan)
100 g kallt smör * 
3 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning * 
1/2 tsk bakpulver 
4 dl riven västerbottenost 
1 kruka basilika (ca 2 dl) *

1. Sätt ugenen på 200 grader. Mixa snabbt ost och basilika till en grön massa i matberedaren. Tillsätt smör, mjöl och bakpulver och kör snabbt ihop till en deg.
2. Kavla degen på en mjölad bänk till ca 1 cm i tjocklek. Stansa ut hjärtan med ett pepparkaksmått modell mindre. Lägg alla hjärtan på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem högt upp i ugnen 10-12 min.
3. Låt svalna och förvara i tätslutande burk (i frysen funkar utmärkt).

Bild finns hos Maria
/ Thérèse

4 kommentarer:

ninja sa...

blev de uppskattade?
lät mer än götters, ska allt testa att göra dem.

Thérèse sa...

Ninja: De var mycket uppskattade på bröllopet. Nu i påsk blev det faktiskt inte av att jag bakade dem - vi har ingen matberedare på landet och jag var lite för lat för att hacka allt för hand. Det räckte gott med allt kroppsarbete som trädgården bjöd på ;-) Men testa dem - med matberedare är de snabbt klara!

C-note sa...

Men mums! Dessa måste jag prova till festen vi ska ha på lördag!

Thérèse sa...

C-note: Kul! Jag vågar (nästan) lova att de gör succé ;-)