onsdag 6 april 2011

Garant

Sedan maken och jag flyttade bor vi mitt emellan två stora och välsorterade mataffärer. Den ena av dem är en lågpriskedja som jag tidigare varit ordentligt skeptisk gentemot. Jag förväntade mig inte att finna en endaste ekologisk produkt, så jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad när vi rekade sortimentet. Förutom att de har, i alla en del ”vanliga” produkter som är KRAV-märkta, för de också varumärket Garant som för mig var helt okänt.

Efter att ha googlat runt lite visar det sig att Garant är hyfsat nya på marknaden (det lanserades hösten 2009) och att de ägs av jätten Axfood. Idén tycks vara hög kvalité till rimligt pris, och sortimentet består dels av konventionellt framställda produkter, dels av ett ekologiskt sortiment som kort och gott fått namnet Garant Eko. Det är självklart det ekologiska sortimentet jag är särskilt intresserad av.

Garant lovar att alla deras ekologiska varor kommer från en certifierad produktion, där de vanligaste märkningarna är KRAV eller EU-ekologiskt. Vad dessa märkningar innebär och vilka skillnader som finns återkommer jag till i senare inlägg (som en del av Projekt god mat). Det ekologiska sortimentet är hyfsat brett och jag måste säga att jag är imponerad både av kvalitén och priserna på de produkter vi testat hittills. Det är nästan (men bara nästan) så jag funderar över vad som är fel i produktionskedjan, när de kan erbjuda ekologiska produkter till nästan samma pris som konventionellt odlade produkter.

Hittills har vi testat bland annat deras KRAV-märkta fetaost (till tomatpajen), deras EU-märkta krossade tomater och röda linser (till linssoppan), deras KRAV-märkta ägg, gul lök samt deras chips (de senaste tillverkade med solrosolja i stället för palmolja). Den enda invändning vi hittills haft är att de krossade tomaterna inte är skalade först, och att de alltså innehåller skalbitar som kan bli lite trista i konsistensen. Smakmässigt är de dock mycket goda! Hela det ekologiska sortimentet hittar du här.

Jag är positivt överraskad av Garant men undrar också om du köpt deras produkter eller vet du något mer om märket som kan vara intressant att känna till?

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Jajja sa...

Jag letar själv ofta efter Garant Eko, speciellt deras bomullsrondeller och topz. Men det kan vara svårt att hitta tyvärr.

Johanna sa...

Jag köper mycket Garant! Jag kan inte svara på vad de kommer ifrån, mer än det du beskriver. Men de är ekologiska och de håller de priser som jag kan hosta upp. Och det finns ett brett sortiment. Gillas!

Thérèse sa...

Jajja: Aha, de är bra alltså? Då ska jag kolla in dem nästa gång jag tar mig till Willys!


Johanna: Eller hur - tokgillas!