söndag 12 juni 2011

Fickpark

Igår lärde jag mig ett nytt begrepp som jag gärna vill sprida vidare, nämligen fickpark. Och nej, jag har inte tappat bort en ändelse. Fickpark handlar på intet vis om konsten att fickparkera en bil. Fickpark är en direktöversättning av det engelska begreppet pocket park och syftar på en liten park, oftast belägen i stadsmiljö. Tack vare geocachingen cyklade vi igår till två fickparker i Staffanstorp; Norra Lundavägens fickpark och Årstagårdens fickpark.
Trädprakt i Norra Lundavägens fickpark
Fickparker är små och kompakta parker, sällan större än en vanlig villaträdgård. I Sverige tycks Enköpings kommun ligga i tydlig framkant med fickparker, och deras arbete har spridit sig runt om i landet. Några av Enköpings parker kan du hitta här. Enköpings kommun har också tagit fram följande kriterier, som beskriver fickparker som:

  • mindre platser anpassade till sitt läge i stadsrummet eller som en park i parken.
  • tydlig rumslighet, ofta med klippta häckar.
  • växtmaterialet utnyttjas för att skapa upplevelser och dynamik. Perenner ingår som en viktig del.
  • oftast inga eller minimala gräsytor, därför läggs särskild omsorg på de hårdgjorda ytorna.

Löjtnanshjärta i Norra Lundavägens fickpark
Fickparken vid Norra Lundavägen riktar sig främst till de äldre som bor i centrala Staffanstorp. Flera av odlingarna är upphöjda för att underlätta för alla att ta del av, känna och lukta på blomsterprakten. Den miljö- och trädgårdsterapeutiska forskningen visar tydligt på vikten av att ha nära till grönområden. Många äldre som flyttar till servicehus upplever att de inte har möjlighet att komma ut i den utsträckning de önskar. Utomhusvistelsen kan både bibehålla hälsan, men i vissa fall också förbättra den. Att vistas utomhus regelbundet motverkar både benskörhet och depression, samtidigt som det förbättrar sömnkvalitén. 
Lavendel med underbar doft i en upphöjd odling
Vacker pion i utkanten av fickparken





Vill du läsa mer om fickparker finns ett examensarbete här, och om trädgårdens betydelse för hälsan rekommenderas boken Trädgårdsterapi av Gunilla Nilsson (min ömma moder).

/ Thérèse
Fickparker i media: GP, Folkbladet, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Becca sa...

Vad mysigt!

Nu bor jag ju i miljonprojekt, så här är det grönt lite överallt. Men det finns många misskötta plättar i städerna som skulle kunna bli helt underbara.

Och jag sover aldrig så gott som på balkongen :)

Thérèse Eriksson sa...

Becca: Ja, det var verkligen jättemysigt! Jag bor ju också i ett miljonprojekt med grönt överallt kring husen, men i större städer och framför allt i mer centralt belägna bostadsområden tror jag att fickparker är en fenomenal lösning.

Har hört flera som sover på balkongen och som sover bättre där än någon annan stans. Det hade varit fint att testa, men det finns vissa utrymmesproblem som måste lösas först ;-)