onsdag 2 februari 2011

Ekolyft!

Idag rapporterar TV4-nyheterna att försäljningen av ekologisk mat under 2010 ökade med 11 procent, till 8 miljarder kronor. Trots den positiva utvecklingen  utgör den ekologiska försäljningen bara 3,1 procent av den totala matförsäljningen i landet, men det är å andra sidan 3,1 procent som inte bör förringas. Bäst på ekologisk mat är Coop: nästan 10 procent deras totala försäljning är ekologisk. Hos Ica och Axfood ligger motsvarande siffta runt 2 procent. Det är företaget Ekoweb från Lidköping som står för undersökningen.
Våra inackorderade vänner på landet
När vi ändå är inne på ekospåret vill jag tipsa om ett pressmeddelande som Linus bloggade om igår - det är Newcastle University som rapporterar att ekologisk mjölk är bättre än konventionellt framställd mjölk. Blöta och kalla somrar kan vara ha skadlig effekt på den mjölk vi dricker. Forskarna fann att mjölk som producerades efter en dålig sommar innehöll signifikant högre nivåer av mättat fett och avsevärt lägre innehåll av nyttiga fettsyror. Ekologisk mjölk däremot innehöll högre nivåer av näringsmässigt nyttiga fettsyror, jämfört med "vanlig" mjölk - oberoende av tid på året eller väderförhållande! Det visade sig också att den ekologiska mjölken höll en högre stabil standard, medan den konventionella mjölken kunde variera mycket mellan olika producenter. Artikeln publicerades i januarinumret av Journal of Dairy Science och finns faktiskt att läsa gratis i fulltextformat här.

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Lellan sa...

Vad jag gillar din nya blogg!

Kram på dig.

Thérèse Eriksson sa...

Lellan: Åh, tack! Varmt välkommen hit, roligt att du följde med i flytten :-)

Kram!