Jag fick en fråga om odlingskärl i kommentarsfältet, och tänkte ge ett utvidgat svar här i ett eget inlägg. Att hitta lämpliga kärl att odla kan vara lite klurigt, inte minst om både har en begränsad ekonomi och en motvilja att köpa allt för mycket nytt.
Plåtkärl som jag dränerat genom att "spika hål" i botten. Köpt på Tiger i Lund för en knapp hundring |
Vissa fröer förkultiverar jag inomhus, till exempel tomater och paprika. Till det är gamla mjölk-, grädd- eller juiceförpackningar alldeles utmärkta. Jag klipper av dem så de blir ungefär en decimeter höga, sköljer ur dem och fyller dem med jord. Det är enkelt att täcka dem med lite plastfilm eller en plastpåse om man vill skapa en växthusmiljö, och man slipper köpa nya småkrukor som ändå bara räcker den första månaden.
Odlingskärl med två större dräneringshål i botten. Köpta på Rusta för under hundralappen. |
Väl ute på balkongen har vi ett misch-masch av olika odlingskärl, men för oss är det viktigare att de är ekomoniskt och praktiskt än att det är snyggt. Konstigt nog är faktiskt våra tioliters skurhinkar nästan de allra bästa kärlen. I dem odlar vi dels tomater (en planta per hink) och dels potatis (en eller möjligen två potatisar per hink). Om man vill kan man använda en spik och hammare för att slå hål i botten på dem till dränering, men jag har har hittills valt att använda lecakulor i botten och vara uppmärksam på vattningen. Hinkarna köpte jag på rea för en tia styck.
Ett av våra lite mer udda odlinskärl utgörs av vår förra kattlåda (!). Efter att ha skurat den ren med grönsåpa odlade vi dill och sallat i den med gott resultat. Eftersom lådan bara är en dryg decimeter djup passar den bra för grönsaker med små rotsystem. Liknande lådor finns att köpa större mataffärer för omkring trettio kronor. Viktigt att komma ihåg är att de torkar ut fort en het sommardag, då ytan är stor men jorddjupet litet!
Vårt största kärl, köpt på Rustas rea, till vår amerikanske blåbärsbuske som nu är mer än dubbelt så stor. Ingen dränering men tack vare djupet och lecakulor funkar det bra! |
Våra övriga odlinskärl är i trä, zink och plåt och är inhandlade till halva priset på Rusta och till en ringa summa i stans lågpris- och prylaffär Tiger. Överlag så är det bra att ständigt hålla utkik efter odlingskärl då de kan dyka upp där man minst anar det. Att dessutom tänka fritt kan också löna sig - kattlådor är månne inte det första man tänker som lämpligt kärl för salladen, men ack ett sånt bra och prisvärt alternativ!
Vilka är dina bästa tips på odlingskärl?
/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om Odlingskärl, Balkong, Odling, Grönsaker, Rea,
2 kommentarer:
Min sämsta är svarta balkonglådor. För små, för grunda, ingen dränering, svarta... Min krasse blir katastrof.
Mitt bästa är nog en zinklåda från IKEA. Den är lite lagom otät i botten och har ett lock som är perfekt för att inte hela golvet ska bli blött. Jag har inte en aning om vad man "skulle" använda den till. Förvaring antar jag...
Becca: Vanliga balkonglådor tycker jag är svåra att använda till nåt annat än penséer och murgröna och sånt. Svarta undviker jag dessutom, de är ju värmealstrande och funkar bäst typ till potatishinkar.
IKEA har onekligen en hel del finurliga saker som kan användas till helt andra saker än de ursprungligen var menade till. Zinklådor är ju dessutom grymt snygga - ska faktiskt försöka ta en tur dit framåt våren.
Tack för din kommentar och dina tips! :)
Skicka en kommentar