tisdag 5 april 2011

Tomatpaj med basilika och fetaost

Apropå tomater som jag skrev om tidigare idag - sedan jag träffade maken har mina matpreferenser vidgats  avsevärt. Tidigare åt jag varken tomat, basilika, fetaost eller vitlök med någon större glädje, men jag måste erkänna mig helomvänd. Den här pajen – som jag improviserade ihop i vintras någon gång - består nästan enbart av ingredienser jag tidigare inte uppskattat. Nu är den en storfavorit här hemma. Funkar både nybakad, lite ljummen några timmar senare, eller kall dagen efter. En paj full av sommarkänslor. Mums!
Dödens tråkig bild, jag vet, som inte alls gör pajen rättvisa.
Men ge den en chans, jag lovar att den smakar bättre än den ser ut!
Tomatpaj, fyllning
2 tomater *
1 kruka färsk basilika *
1 vitlöksklyfta *
ca 100 g fetaost *
ca 1 dl riven hårdost *
2 ägg *
2,5 dl mjölk/grädde *
grovmalen svartpeppar
örtsalt *


Pajdeg
100 g smör *
3 dl mjöl (antingen bara vetemjöl eller hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl) *
1 krm örtsalt *
2 msk vatten  

Gör pajdegen först genom att nypa samman smör, mjöl och örtsalt. Tillsätt lite vatten i taget tills degen har en bra konsistens. Tumma ut degen i pajformen, nagga och förgrädda mitt i ugnen, 200 grader i tio minuter. Under tiden gör du själva fyllningen.

Hacka tomaterna i små bitar, dela fetaosten i små tärningar och riv hårdosten fint. Hacka basilikabladen och vitlöksklyftan (den kan så klart uteslutas för den som inte uppskattar vitlök). Knäck äggen i en skål och vispa i grädden eller mjölken, jag brukar använda ungefär hälften av varje. Vispa ner den rivna hårdosten i äggröran och tillsätt ungefär hälften av basilikan, salt och svartpeppar. 

Nu borde pajskalet vara färdiggräddat - tag ut det ur ugnen och strö hackade tomater och tärnad fetaost i pajskalet. Häll över äggblandningen och strö över den sista basilikan. Om du vill kan du riva över lite hårdost innan du sätter pajen i ugnen igen. 200 grader i 20 minuter är det som gäller - sen är det bara att njuta!

* ekologiskt alternativ finns

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Det här verkar vara ett recept i min smak! Måste testas snart! Behöver utöka min samling av vegetariska recept.

Thérèse Eriksson sa...

Ingrid: Vad kul!