tisdag 15 mars 2011

Lätt och läckert från elspisen

"En husmors arbetsdag är lång och krävande - många är de sysslor hon måste utföra och mycket bör hon veta och kunna. Vår tids husmor vet vad födan betyder för familjemedlemmarnas hälsa och välbefinnande. Att laga mat är ansvarsfullt - genom tillagningen skall födoämnena bli lättsmälta och smakliga och de får inte förlora i näringsvärde. Resultatet blir gott först när husmodern är god vän med de hjälpmedel hon behöver för arbetet. Denna bok vill stärka vänskapen mellan husmödrarna och elspisen - den vill försöka få bort eventuell osäkerhet hos den som är ovan vid elektrisk matlagning. [...] 
Det är inte många som numera hinner stå långa stunder vid spisen - maten måste vara fort och lätt lagad. I detta häfte har enkla typrecept tagits med, t. ex. recept på rätter, som sköter sig själva i elugnen eller som snabbt blir färdiga i tryckkokare. 
I städer och samhällen har man numera möjlighet att förutom burkkonserver köpa djupfrysta födoämnen och säkert är det god ekonomi att föra in dessa halvfabrikat på matsedeln, särskilt de dagar då en husmor tvättar och städar och för dem som har arbete också utanför hemmet. I några av recepten kan djupfrysta födoämnen med fördel ersätta färska varor. 
Intresset för livsmedlens förvaring, konservering och industriella tillredning är stort och forskningen på detta område gör framsteg. Den tid en husmor behöver ägna åt matlagningen blir därför kortare i den mån som det blir större tillgång på fullvärdig färdig mat till överkomligt pris."
Texten är hämtad ur förordet till boken "Lätt och läckert från elspisen", en liten häftad kokbok jag fick av min mormor flera år innan hon gick bort. Boken är tryckt 1959 och har, som förordet antyder, till syfte att få dåtidens husmödrar att uppskatta elspisen. Trots att vissa passager i texten känns passé är det intressant att läsa att man redan då - för över femtio år sedan - menade att maten behövde vara snabb och lätt att laga. Att det sedan bland de snabba och lätta recepten finns instruktioner om att använda "två mindre unghöns" som ska göras i ordning "på vanligt sätt" sätter saken i lite perspektiv.

Det talas så mycket om att maten måste gå snabbt att laga och snabbt att äta, men hur mycket själ lägger vi egentligen ner i matlagningen numer? Kanske har vi glömt bort det dåtidens husmödrar var så väl medvetna om: att matens kvalité, hur den serveras, när och i vilket sällskap, är avgörande för vår hälsa och välbefinnande. Bland recepten på vickningsmat i boken finns visserligen också ett recept på så kallade "hamburgers". De består av tre ingredienser: fin oxfärs, peppar och salt och ska serveras med i skivad lök och tomatketchup. Långt, långt från dess namne som idag serveras på närmaste hamburgerrestaurang.


/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: