lördag 19 mars 2011

Levande liv

Vi har flyttat från en nybyggd lägenhet med många finesser i ett nytt område med mycket barnfamiljer och äldre, till ett bostadsområde skapat under miljonprogrammet, med gott om studenter och människor med invandrarbakgrund. Reaktionerna vi fått från människor omkring oss kan delas in i lite olika huvudgrupper. Dels har vi mina föräldrar som bodde i stadsdelen när de själva var Lundastudenter - de är således mest nostalgiska. Sen har vi den självklara gruppen som inte känner till Lund och dess stadsdelar, och som därmed mest ser att vi flyttat till en avsevärt större lägenhet med avsevärt lägre hyr, alltså en dubbelvinst. Sen har vi då gruppen som främst utgörs av Lundabor, genom vilken man kan dra en skarp skilelinje - de positiva och de negativa. De intressanta är att de som är negativt inställda till bostadsområdet, är de som inte själva bott här. Alla människor vi talat med som själva bott här, är tvärt om väldigt positivt inställda. Maken och jag sällar oss glatt till den senare gruppen.

Vattnet ger liv
Jag kan förstå att folk som passerar här på norr tycker att husen ser trista ut. Det gör de allra flesta miljonprogramsbyggen jag känner till eller har bott i. Eftersom vi har hund har vi utforskat närområdet hyfsat noggrannt under de här första veckorna, och jag måste säga att jag är positivt överraskad. Inom tio minuters gångavstånd finns två förskolor eller fritidshem/gårdar som håller höns och smådjur. Här finns ett tiotal asfalterade tennisbanor öppna för allmänheten, utspridda på små gårdar mellan lägenhetshusen och villorna. Stora delar av området är bilfritt - kring hyreshusen finns inga bilvägar alls. Här finns stora gröna promenadområden, vattendrag och fotbollsplaner, här finns joggingleder och tio minuter norrut breder fälten och åkrarna ut sig. Inom krypavstånd finns dels en lågprismataffär och dels en lite med välsorterad butik som dessutom vunnit pris för bästa mataffär (och det märks!). Båda butikerna har gott om ekologiska alternativ och fräscha grönsaksdiskar. Dessutom - någon kanske minns att jag för en tid sedan skrev att vår hyresvärd ska ordna komposteringsmöjligheter för alla hyresgäster. Här finns det redan, även om det blir kompostjord och inte biogas eller biogödsel. Det innebär att vi nu kan sortera inte bara mörkt och ljust glas, hård och mjuk plast, papper, kartong, glödlampor, lysrör och metall utan också allt matavfall. Att vi dessutom får ta del av den jord som komposten skapar ser vi som en extra bonus!

När jag tittar ut genom mitt fönster där jag sitter och skriver ser jag två män och en kvinna som leker på lekplatsen med sina små barn. Det här är ett levande bostadsområde som ger oss goda möjligheter att leva ett lite mer klimatsmart och grönt liv, när ett hus på landet ännu inte är möjligt. Det är precis så jag vill ha det.

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Johanna sa...

jag känner igen mig i det där med att flytta till en stadsdel som kanske inte har den högsta rang bland de flesta. Jag ska också flytta till ett sånt område, nu i april, och har, precis som du, mötts av diverse olika reaktioner. Men jag har bestämt mig för att inte lyssna på det negativa. Jag fick en jättebra känsla när jag var där och såg på lägenhete, den ligger så att jag med cykel kan ta mig till havet på fem minuter och ärligt talat så är det inte särskilt långt in till stan.

Nej, jag tror att mycket utav "indelningen" av bostadsområden handlar om okunskap och en ovilja att ge det en chans.

Skönt att ni trivs så bra!

Isabel sa...

I love Fladen!

Thérèse sa...

Johanna: Jag tror också att många bostadsomården har ett oförtjänt dåligt rykte, som hänger med sedan gamla tider. Områden med mycket studenter eller invandrare tenderar dessutom (säger jag helt ovetenskapligt) att få dåligt rykte bara för att det bor just många studenter eller invandrare. Det är som att det är en negativ markör per se.
Hoppas verkligen du kommer att trivas - jag tror att du gör helt rätt som slår dövörat till det negativa. Bättre att vara positivt biased, än negativt. Det är ju du som ska bo ohc trivas där :)

Isabel: Yes! <3