söndag 13 mars 2011

Thaigrönsaker med grön curry och kokos

Till det här receptet på thaigrönsaker, som med viss modifikation är hämtat ur boken "Gott och grönt - ur Allt om Mat", behöver du en halv sats färsk grön currypasta. Receptet på det hittar du här. Grönsakerna och mängden i receptet nedan bör du egentligen se som tips - välj sedan själv efter smak, säsong, pris och tillgänglighet i butiken!

Thaigrönsaker med grön curry och kokos
½ sats hemgjord grön curry
1 broccoli *
2-3 morötter *
1 gul lök *
1 paprika *
100 gram minimajs
1 burk vattenkastanjer
ev. några kalla, kokta potatisar *
(neutral) olja att woka i * (vi har använt olivolja utan problem)
1 burk kokosmjölk *
ev. ytterligare lite vätska, tex. vatten eller matlagningsgrädde
salt & peppar
saften av en lime *

Rensa och skär alla grönsakerna i ätvänliga bitar. Hetta upp lite olja i en wok- eller stekpanna och woka grönsakerna i omgångar ett par minuter, bara så att de får lite färg. Samla sedan alla wokade grönsaker i pannan (jag måste dock ta en stor kastrull här, allt ryms inte i vår stekpanna) och tillsätt kokosmjölk, currypasta, salt och peppar. Låt puttra fem minuter, eller tills grönsakerna har ett lagom tuggmotstånd. Smaka av med pressad lime och servera med nykokt ris. Ställ gärna fram lite kokosflingor och hackad koriander - det är gott att strö över!
De wokade grönsakerna innan jag tillsatt kokosmjölken och currypastan
* ekologiskt alternativ finns

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Liv sa...

Åh, det där låter SÅ gott!

Thérèse sa...

Liv: Det är det också ;-)

Elin M. Liljeholm sa...

Mums! Jag älskar wokade grönsaker! :) har dock inte provat med grön currypasta, det vore kanske något! den är ganska mild va?

Thérèse sa...

Elin: Ja, visst det är gott med wokade grönsaker! Och jo, man kan nog säga att den gröna curryn är ganska mild. Framför allt tycker jag den är fräsch, mycket citrussmak av limebladen, limen och citrongräset. Styrkan avgörs väl främst av hur mycket ingefära och spansk peppar man har i, så det kan man ju reglera efter smak. Jag ville ha lite mer "drag" i det sist och hade då även i lite kärnor av pepparfrukterna - det blev mumsmums!

Föreningen SHEDOs blogg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.