måndag 7 februari 2011

Blomkålssoppa - godare än gott

Jag och maken sitter som klistrade på fredagskvällarna när SVT sänder Trädgårdsfredag. Nu har programmet visserligen vinteruppehåll (jag hoppas på återkomst till våren!) men hemsidan ligger kvar, full med tips och råd och inte minst - mumsiga recept! Särskilt har vi fastnat för den blomkålssoppa som kocken Tareq tillagade i ett av höstens program. Receptet nedan är lätt modifierat sedan vi lagat soppan ett antal gånger: orginalreceptet (minus paprikaconfiten som bara beskrevs på TV) hittar du här
Enkla ingredienser, men ack så gott!
Blomkålssoppa för 8 personer
1 blomkål (ca 1 kg är lagom) * 
1liten gul lök *
2-4 klyftor vitlök *
2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad *
1,5 liter grönsaksbuljong *
2 dl vitt (matlagnings)vin *
4 dl visp-/matlagningsgrädde *
(ev 1 krm ättika för kontrast)

Gör så här:
Skär blomkålen och stammen i grova bitar. Spara några fina buketter till salladen som du pillar ner i små, små fina bitar. Du kommer att behöva ca 2 dl blomkålsbuketter till salladen. 

Grovhacka lök och vitlök och fräs i lika delar smör och olivolja på medelvärme tills det har fått vacker färg. Tillsätt blomkålen och stammen samt timjan. Fräs ytterliggare några minuter och tillsätt sedan vinet, buljongen och grädden. Låt koka tills blomkålen är riktigt mjuk. Salta efter behov och mixa sedan soppan slät.

Sallad:
2 dl små blomkålsbuketter *
1 dl mandel *
1 msk smör *
Flingsalt

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de små blomkålsbuketterna och mandeln och låt bryna. Jag tycker det blir gott om smöret får lite färg. Smaka av med flingsalt.

Paprikaconfit:
2-3 röda paprikor *
ordentligt med olivolja (det ska med råge täcka botten av kastrullen, kanske 0,5 dl) *
1 msk 12 % ättika (eller späd till ungefär denna styrka. Vi använder 24 % ättika)
rosmarin *


Gör så här:
Kärna ur och strimla paprikan i tunna, tunna skivor. Hetta upp oljan i en kastrull tillsammans med rosmarin (dosera efter smak, men jag nöjer mig med något kryddmått) och låt sedan paprikan fräsa i oljan. Häll över ättikan och låta koka under lock till paprikan är mjuk. 

Servera soppan tillsammans med paprikaconfiten och blomkåls- och mandelsalladen. Njut - den är himmelsk! Och soppan går utmärkt att frysa, eller spara i kylskåpet ett par dagar. 

* Ekologiskt alternativ finns

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Johanna sa...

Låter supergott, kommer definitivt att prova det någon gång!

Thérèse sa...

Johanna: Kul! Den är verkligen supergod, så den är väl värd ett försök :-)