fredag 25 februari 2011

Märkningar

Bra mat för mig är mat som uppfyller tre kriterier: 

  1. Den ska vara bra för mig att äta.
  2. Den ska vara bra för miljön.
  3. Den ska vara bra för den som odlat, skördat, ja - producerat den.
"Bra" i det här sammanhanget får väl vara en något relativ term - få saker vi människor gör kan nog sägas vara bra för miljön, men de kan i alla fall vara mer eller mindre direkt skadliga. 
För att hjälpa konsumenter på traven finns ett antal olika märkningar i handeln, som signalerar om varan uppfyller något av dessa kriterier. Efter att ha gått igenom produkterna hemma i vårt kök, konsulterat boken Äkta vara samt googlat runt en smula har jag funnit följande märkningar av mer eller mindre intresse. Idag summerar jag dessa märkningar, och i bloggar framöver kommer jag titta närmare på vad de olika märkningarna faktiskt innebär. 
Nyckelhålet - Livsmedelsverkets märkning för hälsosammare kostalternativ. Faller under mitt första kriterium: bra för mig att äta. 
KRAV - är en ekonomisk förening som ansvarar för märkning av ekologisk mat. Faller främst under mitt andra kriterium: bra för miljön.
Rättvisemärkt - den svenska representanten för den internationella, oberoende märkningen Fairtrade. Faller under mitt tredje kriterium: bra för producenten.
Demeter - märkning för biodynamiskt odlade produkter, sköts av Svenska Demeter Förbundet. Faller främst under mitt andra kriterium: bra för miljön.
Ekologiskt jordbruk - garanterar att varorna är framtagna i enlighet med EU:s regler för ekologiskt jordbruk. Faller främst under mitt andra kriterium: bra för miljön.
MSC - Marine Stewardship Council, garanterar att fisk och skaldjur är fiskade på ett uthålligt sätt. Faller främst under mitt andra kriterium: bra för miljön.   
De sex märkningarna - känner du igen dem?
Kanske tillkommer ytterligare märkningar längs med vägen, men det här är de jag stöter på regelbundet. Jag har varor här hemma som är märkta med olika nationella ekologiska märkningar från tex. norge, nederländerna och storbritannien. Dessa kommer jag inte att titta närmare på, men har du tips på någon bra märkning jag missat tar jag gladerligen emot tips!

/ Thérèse 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Mona sa...

Bra inlägg! Vill bara poängtera att Demetermärket även hör till din kategori 1, bra för mig att äta. Bättre märkning går det nog inte att få. De som odlar Demeter ser till att jorden är i balans på alla sätt och att det blir så mycket näring som möjligt i produkterna. Att livsmedelsverkets nyckelhål skulle vara bäst för mig att äta ger jag inte mycket för. De går mest industrins ärenden. Se bara på debatten om margariner och smör. Vem anser att vi bör äta margariner?

Thérèse sa...

Mona: Jag håller absolut med dig! Det här första inlägget är mest tänkt som en första presentation av de olika märkningarna, och jag har sorterat dem så som de främst presenterat sig. Jag ger inte heller mycket för nyckelhålet i det här persektivet, och tror nog att ekologiska varor är minst lika bra för mig som för miljön. MEN - det kommer i senare inlägg där jag fördjupar mig i var och ett av märkena :-)