måndag 21 februari 2011

Glada fåglar

På en av dagens hundpromenader passerade vi ett buskage där fågelaktiviteten var hög: det kvittrades, sprättes och prasslades i fulla drag. Trots att jag skickade iväg hunden och maken, lockade med solrosfrön och bjöd på en stor portion tålamod lyckades jag inte få några riktigt bra bilder. Fåglarna lekte hellre kurragömma med grenarna vilket gjorde fotograferingen minst sagt avancerad. Trots den lilla, irriterande oskärpan, så är det här en av de mer acceptabla bilder som jag lyckades knäppa på den stiliga domherren - Pyrrhula pyrrhula. Frugan satt på en kvist en bit ner, men hennes diskreta fjäderdräkt gör onekligen att hon känns grå vid sidan av sin färgstarke make. 
Domherre-hane
Då och då seglar en rovfågel över våra huvuden, här i utkanten av Lund. För någon vecka sedan hade jag kameran med, men tvingades fotografera i motljus så bilderna blev i princip svarta. Efter lite pyssel i ett redigeringsprogram har jag till sist lyckats få fram en så pass tydlig bild att jag vågar mig på en identifikation -  min gissning är att det är en röd glada som cirklar över oss. Den är i alla fall väldigt lik det som ornitologerna kallar röd glada. Den ska vara en god glidflygare, ska kunna övervintra, vara hyfsat vanlig i Skåne och dessutom är den visst vår landskapsfågel! Tänk så mycket man kan lära sig av lite hundpromenader, en kamera och en envis nyfikenhet! Nu blir målet att lyckas ta några riktigt bra bilder på gladan också - den är faktiskt grymt vacker!
Röd glada - eller har någon annan ett bättre förslag?
/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anna Eleonor sa...

Coola bilder! Jag är imponerad att du överhuvudtaget fick bilder på domherren. Och den stora är jättetjusig. Bra redigerat!

Ingrid sa...

Jättefina bilder! Sten är duktig på fåglar, säger att rovfågeln är en vanlig glada, en hanne. Röd glada finns inte i Sverige. Kram från Ingrid. Tack för röda linser-specificeringen, förresten.

enlitenpaus sa...

Wow, vilken bra bild på den eventuella röda gladan! Kul!