tisdag 8 februari 2011

Orkidéljus

Utomhus är det fortfarande grått och trist, och inte en blomma så långt ögat kan nå (nåväl, det beror väl på var man bor). Men här inne i lägenheten blommar det faktiskt ovanligt mycket för att vara februari. Våra novemberkaktusar har precis tappat sin sista blomma efter nästan en månads intensiv blomning, och vårt orkidéfönster är förvånansvärt fullt av blommor. Det är så skönt som kontrast mot allt det där mörka och trista.

Vi har fem vanliga brudorkidéer (Phalaenopsis), varav en är ordentligt stor. Just nu är det bara den stora som blommar, men alla fyra har bulliga knoppar och har under vintern satt minst en ny blomstängel per planta. Dessutom har vi två juvelorkidéer (Ludisia discolor) som blommade över för några veckor sedan, men vars blad fortfarande fascinerar. Sen har vi våra två senaste nytillskott i orkidéfönstret - en lilaröd Zygopetalum mackaya och en mörkröd orkidé Cambria (Vuylstekeara). Från att jag för två och ett halvt år sedan aldrig ägt en enda orkidé, står det alltså nio härliga plantor i vårt fönster. Och jag måste säga att det är en fantastiska växter!
Närbild: den stora brudorkidén korsad av en av de nya stänglarna
/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Becca sa...

Hur får du dem att blomma?
Mina blommar när jag köper dem och sedan aldrig mer...

Jag är i och för sig dålig på att vattna, så det kanske är det som är problemet :)

Thérèse sa...

Becca: När vi köpte våra fyra första brudorkidéer blommade de utan uppehåll i ungefär ett år. Sedan har de blommat om gång på gång sedan dess. Vi struntar högaktningsfullt i hur man "ska" vattna dem (bara doppa i vatten) utan ställer dem i diskhon ungefär en gång i veckan under sommartid, eller varannan vecka vintertid. Vi är hyfsat flitiga med näring också, en gång i månaden ungefär. Till sist har vi hittat ett fönster där de trivs fenomenalt bra - lite läskigt känns det att flytta nu, rädd att alla ska tokdö i den nya lägenheten.

Men tja - vatten, mycket mer än vad som rekommenderas, ljus och näring är nog vårt recept. Då blommar de i oändlighet, sätter nya stänglar och knoppar. :-)