onsdag 16 februari 2011

Linssoppa

Den här vintern har jag drabbats av en mild släng av soppsjukan. Kanske beror det på att jag har ägnat de senaste månaderna åt att frysa i princip dygnet runt, kanske beror det på att soppor är så lättlagade, eller att ingredienserna ofta är distinkta och fräsha. Kanske är det helt enkelt en kombination av dessa faktorer som gjort vinterns matsedel ovanligt sopprik. Idag tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept på linssoppa - näringsrik, värmande, mättande och med lite sting. Att den dessutom är billig, snabblagad och ekologisk gör ju inte saken sämre.
Bildens relation till texten? Det är fantastiskt med
het linssoppa efter en långpromenad i kylan!

Linssoppa
1 dl röda linser *
1 dm grovhackad purjolök *
2-3 grovt rivna morötter *
1 vitlöksklyfta
1 burk (ca 500 g) krossade tomater *
5-7 dl grönsaksbuljong *
1 tsk curry *
olivolja *

Hacka eller pressa vitlöken och hacka purjolöken grovt. Fräs curryn i olivoljan någon minut och tillsätt sedan löken. Riv morötterna grovt och låt dem fräsa tillsammans med löken ytterligare några minuter. Skölj linserna, häll i linser, buljong och krossade tomater. Låt koka tio minuter eller tills linserna är mjuka. Jag vill gärna ha ett litet tuggmotstånd i linserna, men det är högst individuellt. Späd eventuellt med mer vatten (eller en skvätt grädde!) och smaka av med salt och curry. Servera ångande varm, gärna med några klickar turkisk yoghurt eller creme fraiche, tillsammans med nybakat bröd.


Smaklig måltid!


/Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Jajja sa...

Lovely! Ska absolut testas!
Kram

Thérèse Eriksson sa...

Kastrullis: Kul! Hoppas den faller er i smaken :-)

KRAM!