söndag 13 februari 2011

Morotsbröd

Jag har i perioder varit väldigt bra på att allt mitt bröd, för att sedan drabbas av långa perioder av bakningsuppehåll. Sedan några veckor tillbaka är jag och maken inne i ett nytt bakningsflow och vi har inte köpt den minsta brödsmula på snart en månad. Det är ohyggligt skönt! Inga konstiga konserveringsmedel som får mjukt bröd att hålla sig i påsen i månader och år, inga läskiga smakförstärkare eller tillsatser - bara ingredienser vi själva har valt. Ett av våra favoritbröd är morotsbrödet, det är luftigt, smakrikt och väldigt lättbakat. I går provade jag att dela degen i tre och grädda dem som formbröd (i sockerkaksformar) - det blev riktigt bra och brödet är lättare att skiva än när jag gjort två stora limpor. Testa - det är supergott!
Morotsbröden jag bakade i går
Morotsbröd
5 dl mjölk *
50 gram jäst 
25 gram rumsvarmt smör * (kan uteslutas)
2 teskedar salt
2 matskedar honung eller sirap *
3 dl finrivna morötter *
13-14 dl (lant)vetemjöl eller rågsikt *
1 dl solroskärnor *

Ett ägg * / ljummet vatten
Örtsalt/flingsalt

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter, solroskärnor och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med, detta går enklast i en hushållsassisten. Jäs under bakduk i minst 30 minuter, jag dubblerar ofta den tiden för att få brödet luftigare. Dubbel storlek på degen är ett bättre mått än minuter. 

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och forma antingen två stora eller tre lite mindre bröd, eller lägg brödet i tre bakfomar. Låt jäsa på plåt eller i forma i 30 minuter, eller till dubbel storlek. Pensla bitarna med uppvispat ägg eller ljummet vatten och strö över fling- eller örtsalt. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 15-20 minuter. En bra hållpunkt jag lärde mig häromdagen var att brödets kärna ska hålla en temperatur om 98-99 grader. Det tog ungefär 20 minuter i min ugn. Låt bröden svalna på galler under handduk. Klart! 

Brödet går utmärkt att frysa in - vi delar varje limpa i två och lägger fram en ny varje kväll innan vi går och lägger oss, så har vi tinat färskt bröd till frukost.

* Ekologiskt alternativ finns

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Hanna sa...

Ååh vad jag skanar att ha ugn! Baka var ju faktiskt något jag tyckte om att göra..

Och nu fattar jag vad man menar med formbröd!! Det är bröd som gräddas i en form! Jag har alltid tänkt att det handlade om formen på brödet och inte riktigt fattat.. Ehrm..

Fröken Grön sa...

Åhh, vad det där ser gott ut! Önskar att vi var lika duktiga på brödbak här hemma. Det är ju egentligen inte så svårt, så varför får vi aldrig "tummarna ur"??
Njut av ditt goda bröd och ha en riktigt skön söndag! (Här blir det marängsviss till fikat. Med KÖPEMARÄNGER, hehe!)
/Anna-Karin

Kaisa sa...

Hej!
Jga gillar verkligen din blogg!
Jag är precis likadan när det gäller brödbakning. Väldigt mycket i perioder och ingenting i andra. Har nu haft en torka ett tag men kanske borde dra igång det igen. Det är ju så gott med nybakat bröd. Hur varm ska ugnen vara i detta receptet?
Kram kram

Thérèse Eriksson sa...

Hanna: Usch, jag förstår dig! Jag minns min tid i Stockholm med fasa ur just det perspektivet - jag hade inte heller någon ugn. Det var hemskt... Och angående formbröd - får erkänna att det tog ett bra tag innan jag fattat galoppen själv. Lät ju helknepigt "formbröd" - format hurdå, liksom?

Fröken Grön: Nej jag vet, jag är ju lika dan i perioder. Och så kommer jag igång igen och undrar varför i hela fridens namn jag hållit emot så länge. Det enda är ju att det tar lite tid med jäsning och så, och att man måste rengöra hushållsassistenten. Men annars är ju arbetsinsatsen minimal.
Marängsviss låter himmelskt - köpermaränger or not - njut!
Kram!

Kaisa: Tack, vad glad jag blir! Visst är det gott med nybakat, man får god lön för mödan genom att baka själv. Har visst missat att lägga till ugnsvärmen, det är fixat nu så tack för påminnelse! Men det är 225 grader som gäller!
Kram!

Johanna sa...

Ser hur gott ut som helst! Det ska jag definitivt prova att göra :) (Och tack för hjälpen med att reda ut det juridiska ;))

KRam!

Hanna sa...

Det där brödet måste jag baka! Tack för tipset :)

Thérèse Eriksson sa...

Johanna: och Hanna: Det ÄR hur gott som helst - testa! :D

rysk kvinna sa...

Den ska jag helt klart laga!